STOLNÍ TENISTÉ NA PLAY-OFF 1.LIGY NEDOSÁHLI

29.03.2012 09:12

Zapocená těsná hala, pár stolů, hrstka diváků. Takhle většinou vypadá běžný zápas ve stolním tenise. Jenže i tenhle typicky halový sport prožil o víkendu svěží proměnu. Prvoligový duel Liberce s Moravskou Slávií Brno se totiž uskutečnil přímo mezi výlohami obchodního centra FORUM. Naprosto ojedinělá akce předvedla hru s malými pálkami a celuloidovým balonkem v nečekaném a senzačním provedení. 

Pro postup do play off musel mančaft sídlící v Pavlovicích nutně porazit oba soupeře. Jenže nemoci nechodí po horách, ale po lidech a tentokrát se pořádně prošli po domácích hráčích. „Macela ještě není úplně fit a nemůže nastoupit. Jakub Borůvka se snad dá dohromady alespoň na neděli,“ láteřil kapitán Medek, který sám musel o víkendu nastoupit s horečkou a na antibiotikách. A tak marody nahradili Pavel Gireth s Lukášem Borůvkou. A byli to právě oni, kteří v koncovce sobotního utkání s Uherským Ostrohem rozhodli o vítězství domácích 10:7.

Vše však směřovalo k nedělnímu utkání s Moravskou Slavií Brno, jež se uskutečnilo přímo mezi výlohami obchodního centra FORUM. „Ostré mistrovské utkání v pinčesu se v obchoďáku snad ještě nikde ve světě nehrálo. Měli jsme obavy, aby se nám celá akce povedla přijatelně zorganizovat. Přece jenom děláme sport, který je na okolní ruch velmi citlivý. Teď jsem ale naprosto spokojení. Hráči měli pro svoji hru nutný komfort, lidé se zastavovali a často fandili. Snad jsme jim zase přiblížili stolní tenis o trochu blíž,“ řekl domácí organizátor akce nazvané »Table Tennis Classic« Martin Protiva. V obchoďáku přes noc vyrostly 2 kurty. Centrální dvorec stál u vchodu z Fügnerovy ulice, druhý u průchodu mezi Soukenným náměstím a Domem kultury. Pořadatelé si pro akci vytkli smělý cíl - pokořit evropský rekord v návštěvnosti utkání národní soutěže stolního tenisu. Ten drží německá Bundesliga, kde v loňské sezóně domácí utkání Borussie Dortmund shlédlo 4.800 diváků. Proto každý návštěvník, který do obchodního centra FORUM Liberec zavítal a chtěl být registrován jako divák utkání, obdržel míček Donic *** a mohl se zúčastnit losování o kupóny na nákup zboží v hodnotě Kč 500. Výherce vylosovali po utkání hráči vítězného brněnského týmu. Pořadatelé tak na utkání registrovali 3.962 diváky. Evropský rekord nevylepšili, ovšem jak podotkl kapitán MS Brno Marek Šmerda (39): "Tolik lidí mě nevidělo hrát za celou dobu, co stolní tenis hraji". Originální událost se zamlouvala i Milanovi Šumskému z Jablonce. „To bylo překvapení, úplně jsem žasnul. Šel jsem nakoupit a najednou vidím, že se hraje pinec. Hrozně mě překvapilo, jak je to rychlé. Akorát jsem tu strávil 3 hodiny, to mě manželka asi nepochválí,“ chechtal se. „Tak mě to chytlo, že jsem hned zavolal kamarádovi a večer si půjdeme zapinkat. To ale už asi taková podívaná jako tady nebude,“ dodal zvesela.

Prostředí sedělo zejména domácím oporám Jahodovi s Medkem. Neporažený Jahoda si atmosféru užíval a předvedl i několik exhibičních míčků pro diváky. Medek rovněž odvedl maximum a po třech výhrách potvrdil svou kvalitu, nestačil pouze na levorukého Chrásta. Celé utkání bylo velmi pohledné a zaplněné obchodní centrum často odměňovalo výměny bouřlivým potleskem. Téměř čtyřhodinovou bitvu v podještědském nákupním středisku pro sebe nakonec urvali Moravané. Zvítězili 10:8, vybojovali postup do play off a zpestření je nadchlo. „Podmínky tu byly naprosto regulérní. Celý život jsme zavření v tělocvičnách a zahrát si v obchoďáku byla moc fajn změna,“ neskrýval potěšení kapitán hostů Michal Šmerda. Ke chvále se přidali i domácí borci. „Moc se nám nejdřív do celého projektu nechtělo, ale nakonec jsme rádi, že jsme si to zkusili. Celou atmosféru jsme si užili,“ přiznal v neděli neporažený Martin Jahoda.

Pro liberecký mančaft tak sezona skončila, obsadil solidní páté místo a těší se na další roky. Místní mládež totiž předvádí skvělé výsledky. Kdo ví, třeba jednou na nákupech uvidíme i ping-pongovou extraligu.

Skvělým zážitkem akce byl moment, kdy v zápase Medek (Liberec) - Chrást (Moravská Slávia Brno) za stavu 2:1 a 8:8 zahrál domácí hráč míček, který se odrazil od boční desky stolu. Rozhodčí u stolu trval na tom, že míček byl zahrán správně, přestože hráč upozorňoval, že nikoli a započítali stav 9:8 pro Medka. Ten proto následující podání schválně zkazil, aby výhodu eliminoval. Medek však prohrál set a posléze i celé utkání 2:3. Zaplněné obchodní centrum odměnilo sportovcovo gesto potleskem a přítomný předseda ČSTV Libereckého kraje oznámil, že čin bude připomenut ve středu 28. března, kdy se v libereckém divadle F.X. Šaldy uskuteční vyhlášení Nejlepšího sportovce libereckého kraje.

Fotogalerie