Liberecká cesta do Ligy mistrů se rýsuje. Může na ní stát i Žilina

14.05.2012 09:43

Ve druhém předkole budou liberečtí fotbalisté nasazení, v dalších dvou fázích boje o Ligu mistrů už nikoliv. Cesta do prestižní soutěže tak vede přes vítězství nad dvěma nasazenými týmy z okruhu, v němž už jsou známy Anderlecht s Celtikem a kde může být i Žilina, stane-li se slovenským mistrem.

Z pohledu šancí získat výhodný los v předkolech Ligy mistrů nedopadla česká liga dobře. Liberec má z trojice uchazečů o titul nejnižší klubový koeficient.

Plzeň však byla loni ve stejné situaci a dokázala si vybojovat právo soupeřit s Barcelonou a AC Milán.

Pro českého mistra začne pohárová sezona už 17. či 18. července úvodním zápasem druhého předkola. Při losování, které proběhne 25. června, bude Liberec nasazen, a tak ho čekají papírově slabší soupeři.

Na seznamu figurují norské Molde, bosenský Železničar Sarajevo, estonská Flora Tallin či severoirský Linfield Belfast. V prvním předkole si právo vyzvat Liberec může vybojovat i Skënderbeu Korcë, který pod vedením českého trenéra Stanislava Levého v sobotu získal albánský titul.

Pokud Liberec uspěje, ocitne se mezi dvaceti uchazeči o pět postupových míst, která jsou v Lize mistrů vyhrazena pro šampiony zemí z nižších pater evropského žebříčku. Rovnice je jasná: Severočeši budou muset vyřadit dva protivníky, dva nasazené celky.

Už dnes je jasné, že v osudí budou mezi nasazenými Anderlecht Brusel a Celtic Glasgow jako týmy přímo zařazené do třetího předkola. Dál přibudou vítězové předkola druhého, které by nemělo být konečnou stanicí pro FC Basilej, BATE Borisov,Salcburk, Dinamo Záhřeb, Partizan Bělehrad a švédský Helsingborg.

O dalších týmech do sestavy nasazených se rozhodne v závěrečných kolech ligových soutěží, a pak samozřejmě v úvodních předkolech Ligy mistrů. V případě zisku slovenského titulu by mezi nasazené zamířila i Žilina, která už o Ligu mistrů v minulosti bojovala se Slavií i se Spartou.