Bronz na mistrovství světa mládeže pro Matěje Říhu

25.10.2012 15:33

 

Liberecký Matěj Říha patří ve svém věku k největším nadějím českého karate.

 
 
 

Matěj Říha patří ve svém věku k největším nadějím českého karate, a tak byl i letos nominován k účasti na Mistrovství světa mládeže, které se konalo v srbském městě Novi Sad. Jeho účast však nebyla do poslední chvíle jistá, 10 dní před odjezdem totiž poslal Matěje jeho ošetřující lékař na týden do postele.

„V posteli to byla velká nuda, v hlavě jsem pořád přemýšlel, jaké sestavy kata bude nejlépe v Srbsku, v případě, že odjedu, cvičit. Můj individuální trenér totiž neměl na mou přípravu čas, protože sám se připravoval na státnice a navíc nejsem jediný, koho trénuje. V oddíle SK KESL-RYU Praha, za který závodím a kam dvakrát týdně na tréninky dojíždím, není individuální příprava také možná, a tak nebyla moje příprava taková, jakou bych potřeboval," postěžoval si Matěj.

„Nakonec mě porazila nějaká viróza a já měl před samotným MS pouze v Praze jeden pondělní oddílový trénink, který náš trenér Karel Kesl 8. dan sice zaměřil celý na přípravu pro tento turnaj, ale ve středu jsme už odjížděli do Srbska, tak jsem více nestihl. Jel jsem na MS vlastně téměř rovnou z postele," podotkl malý karatista.

„Když jsme Matěje přivezli ve středu ráno do Prahy na odjezd reprezentační výpravy směr Novi Sad, nebyli jsme co se umístění v turnaji týče vůbec optimisticky naladěni. Navíc vše se v karate platí z kapes rodičů, včetně výjezdů za reprezentaci a přestože Matěje podpořil za jeho dlouhodobou dobrou reprezentaci i Liberecký kraj a firma Petrisk, zvažovalo se, zda Matěje vůbec na turnaj posílat. Když lékař potvrdil, že se zúčastnit může, účast jsme potvrdili. Řekli jsme si, že když může Šebrle za peníze druhých na Olympiádu, a to se ví dopředu, že není šance na úspěch, proč by neměl Matěj za svou dřinu jako odměnu dostat účast na MS v Srbsku," dodává otec Zdeněk Říha.

Odměna nakonec přišla pro všechny. Ve 14.37 hodin zazvonil telefon a ozvalo se: „Mami mám bronzovou medaili..."

Celkem v kategorii Matěje 11 12 let, hnědé a černé pásy, startovalo 33 závodníků. Z 1. kola postoupil Matěj, když cvičil Heian Sandan, kolo 2. vyhrál nejvyšší známkou ze všech s katou Jion a přišlo finále. Šest závodníků, pět rozhodčích: 1. a 2. místo obsadili závodníci z Ruska. Matěj cvičil Empi a obsadil 3. místo. Takže placka, ve kterou po nepovedené přípravě popravdě nikdo moc nevěřil, jen si ji všichni tajně moc přáli, nakonec do Liberce přijela.

Pro Matěje je to v jeho 12 letech po 2. místě na MS v Itálii 2010 a 2. místě na ME v Maďarsku 2011 další výrazný úspěch na mezinárodním poli.

 

zdroj: www.libereckydenik.cz