Bambiriáda Liberec 2012

20.05.2012 16:40

 

Ve dnech 24. – 27. května 2012 proběhne v Liberci již 14. ročník celorepublikové přehlídky volnočasového sektoru dětí a mládeže – Bambiriáda. Již tradičně je celorepublikovým pořadatelem Česká rada dětí a mládeže, která koordinuje regionální Bambiriády – v tomto roce v 19 městech. Regionálním pořadatelem nejseverněji položené Bambiriády je již po několikáté Rada dětí a mládeže Libereckého kraje.

Celorepublikovou záštitu převzali:

  • RNDr. Petr Nečas — předseda vlády České republiky
  • Mgr. Josef Dobeš — ministr školství, mládeže a tělovýchovy
  • RNDr. Alexandr Vondra — ministr obrany
  • Armádní generál Ing. Vlastimil Picek — náčelník Generálního štábu AČR
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí

Regionální záštity převzali:

  • Bc. Radek Cikl – náměstek hejtmana Libereckého kraje
  • Kamil Jan Svoboda – náměstek primátorky Statutárního města Liberec

Termín Bambiriády ve městě pod Ještědem je pátek a sobota 25. – 26. května. Centrálním místem pořádání je nám. Dr. E. Beneše. Zde také proběhne v pátek 25.5. v 10.00 hod. slavnostní zahájení za přítomnosti regionální politické reprezentace a zástupce pořadatele. Druhé pořadatelské místo je pak v areálu autokempu v Liberci Pavlovicích. Náměstí opět nabídne desítky vystavovatelů, kteří mají pro nejmenší návštěvníky připraveno několik aktivit, soutěží a her. Můžeme mezi nimi nalézt sportovní oddíly, turistické oddíly a mnohá další občanská sdružení, která se celoročně a smysluplně věnují dětem a  mládeži. Návštěvníci budou moci realizovat fyzikální a chemické pokusy, skládat hlavolamy, seznámit se s domácími zvířaty, seznámit se blíže se včelařstvím, tvořit  malířské dílně či se věnovat jiné z mnoha činností.

Hlavní pódium nabídne stejně jako minulý rok tisícovku účinkujících, kteří po oba dny připraví nepřetržitý program doprovodných pódiových vystoupení. K vidění bude jak nespočet tanečních vystoupení, tak třeba i ukázky aerobiku, hudební produkce sólistů i koncerty kapel stejně jako např. divadla pro děti, módní přehlídka, ukázky bojových umění a mnohé další. Mezi páteční speciality patří večerní finále v podání symfonického orchestru Základní umělecké školy. Absolutní sobotní finále je pak druhý ročník severočeského open air break dance šampionátu v break dance jeden na jednoho – Kill The Floor vol..II. Opět se můžeme těšit na desítku tanečníku z celé České republiky stejně jako ze zahraničí. Pro letošní rok pořadatelé připravili pro tento šampionát stage     o rozloze 90 m² ve stylu arény.

Jako předkampaň Bambiriády pořadatelé po celý květen připravili ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a Magistrátem města Liberec výstavu obrazů, kreseb a maleb studentů v budově nového magistrátu. Stejně jako minulý rok i letos bude možné v pátek nahlédnout nejen na Bambiriádní areál z ptačí perspektivy – konkrétně z radniční věže. Jako další součást doprovodného programu proběhne v sobotu v odpoledních hodinách kartónový průvod centrem města. Návštěvníci mohou také využít aktivní prezentace V-klubu při DDM Větrník v ulici 5. května. Netradičně svůj prostor pro prezentaci dostane také Regionální agrární rada Libereckého kraje – ta představí široké veřejnosti regionální potravinářské produkty a nebudou chybět ochutnávky.

Před radnicí se již tradičně představí také složky integrovaného záchranného systému. Tento rok armáda ČR představí obrněný tank, velkoobjemovou tatru s protichemickým rámem či upravený landrover. Policie ČR také představí svůj vozový park jak jednostopý tak i dvoustopý. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje přijede ukázat své vysokozdvižné zásahové vozidlo.

Areál Pavlovice nabídne turisticky – přírodovědně zaměřená témata. Návštěvníci budou moci zkusit řezat dříví, sekat sekerou, prolézt si lanovou dráhu, zkusit si naučnou stezku, naučit se morseovku a mnohé další. Areál Pavlovice je přístupný po oba dny v čase 9 – 18 hodin. Areál na náměstí pak 9 – 20 hod.

Detailní program a seznam vystavovatelů stejně jako další aktualizované zprávy jsou na oficiální webové prezentaci akce www.bambiriada.cz.