Máme nejsilnější tým za poslední dobu, říká trenér basketbalistů

20.07.2012 16:41

 

Nejlepší čeští basketbalisté se připravují v liberecké Tipsport aréně na blížící se kvalifikaci mistrovství Evropy. V týmu jsou i hvězdy z Luboš Bartoň a Jiří Welsch. "Jsem u reprezentace třetí léto a ještě nikdy jsme neměli tak silný tým," říká reprezentační trenér Pavel Budínský.

Proč jste si k prvnímu přípravnému kempu vybrali zrovna Liberec?
Jsme tady už potřetí, máme tu vynikající podmínky a liberecká aréna nám imituje to, co nás může potkat v evropské kvalifikaci, hlavně v Turecku nebo v Itálii. Hala má větší rozměry a v takových budeme hrát. Nedílnou součástí je i to kolem, máme k dispozici vybavenou šatnu hokejistů Liberce a můžeme přijít do haly, kdy chceme, protože tady nikdo jiný není.

Máte k dispozici kompletní tým?
Ne, máme tu zatím deset hráčů ze čtrnácti. Jsou tu známá jména Welsch, Bartoň nebo Benda. Příští týden by se měli připojit kluci, kteří hrají v zámoří Letní ligu, tedy Veselý, Satoranský a Jelínek. A přidají se i Pumprla a Balvín.

Jak je to s jediným českým hráčem v NBA Janem Veselým?
S jeho domovským Washingtonem se intenzivně jedná. Tým s ním má své záměry a uvidíme, jak to vykrystalizuje.

Jak hodnotíte sílu reprezentace?
Papírově to vypadá, že bychom měli být silnější než dřív, protože účast přijali i hráči, kteří dřív nehráli. Jde nám o hodně, chceme postoupit na mistrovství Evropy.

Jak vidíte české šance?
Máme skupinu, která nabízí zajímavé soupeře s velkou kvalitou, myslím tím hlavně Turecko a Itálii, ale nepodceňoval bych ani Portugalsko a Bělorusko. Postupují dva přímo plus je možnost jít dál i ze třetího místa. Těšíme se moc, pro mužský basket je to po x letech šance ukázat, jestli jsme konkurenceschopní. A atraktivita soupeřů je dostatečnou pozvánkou pro fanoušky, kteří mají rádi basketbal.

Domácí zápasy kvalifikace budete hrát v Chomutově. Proč právě tam?
Vedli jsme dlouhou diskuzi na České basketbalové federaci. Byly různé důvody, mezi ty hlavní patřil požadavek, aby se hrálo hodinu cesty od letiště. Najít adekvátní halu v Čechách není úplně jednoduché. Radši než arénu typu Liberce jsme chtěli menší míčovou halou, kam přijde třeba dva a půl tisíce diváků, ale vytvoří bouřlivé prostředí a pomůžou nám zvednout výkon ještě o dvě tři úrovně výš.

Zdroj:https://liberec.idnes.cz