Liberec chce, aby mu zařazení mezi evropská města přineslo dlouhodobé výhody

21.03.2012 13:15

Dlouhodobý zájem turistů, snazší cestu k dotacím a světový věhlas chce Liberec vytěžit z titulu Evropské město sportu, které mu pro letošek udělila Asociace evropských měst sportu (ACES). O využití všech výhod prestižního ocenění se musí ale snažit i všechny sportovní organizace a kluby. „Je jen na nich, aby rozpoznaly a uchopily mimořádnou příležitost,“ uvedl náměstek pro územní plánování Jiří Rutkovský (USZ) s tím, že město letos podpoří sportovní aktivity 500.000 korunami.

V Liberci funguje zhruba 50 sportovních klubů. Ideální podmínky v něm mají nejen lyžaři,  hokejisté a fotbalisté, ale i pro méně rozšířené sporty, například skoky na trampolíně, karate nebo plavání. Část prostředků uvolní radnice na koordinaci a zviditelnění sportovců. Liberec jako ostatní evropská města sportu bude mít webové stránky, na nichž místní lidé i turisté najdou informace o sportovištích, soutěžích, nabídce a úspěších všech sportů. „Rozumím tím i ocenění mládeže, postižených sportovců nebo aktivních seniorů,“ podokl Rutkovský. 

Dodal, že pokud se Liberci podaří podržet si brand evropského sportovního města, bude pro něj jednodušší získat pořadatelství prestižních závodů jako vrcholných tenisových klání – Davis cupu a Fed cupu. Města se o tyto soutěže perou, protože z nich mimo sportovců profitují i další ekonomické subjekty, zejména restaurace, hotely a obchody. Třeba Innsbruck získal v roce 2010, dva roky po udělení titulu, od evropské asociace sportovních měst v přepočtu 800.000 korun na koordinaci svých sportovních projektů.  „Věřím, že si to místní lidé uvědomí a stejně jako obyvatelé dalších oceněných měst prokáží vysoké sociálního chápání významu sportu a zapojí se do posilování sportovní image Liberce,“ zdůraznil náměstek.

Titul Evropské město sportu uděluje asociace od roku 2001, hlavním městem sportu se může stát jen evropská metropole s více než půl milionem obyvatel. Letos je jím turecký Istanbul. Titul v kategorii menších měst nese spolu s Libercem třeba britský Preston nebo italská Florencie. Z minulých let se jím chlubí i Madrid, Valencie, Palermo nebo Nice. Oceněná města těží i z mediální kampaně asociace.