Volejbalistům Liberce začíná ligové finále. Na titul čekají devět let

18.04.2012 08:41

Vedle fotbalistů Slovanu se ve žhavé bitvě o český titul drží v Liberci i další kolektivní sport. Volejbalisté Dukly se po strhující semifinálové sérii, v níž porazili Ostravu v sedmém rozhodujícím utkání 3:2 v tie-breaku, probili opět po dvou letech do finále extraligy.

V cestě stojí velice silný protivník: vítěz letošní základní části a obhájce mistrovského titulu z Českých Budějovic. Série na čtyři vítězné duely startuje ve středu a ve čtvrtek na jihu Čech, pod Ještědem se bude hrát v neděli a v pondělí.

Ambiciózní armádní klub z Liberce netrpělivě vyhlíží domácí zlatý pohár už devět let. Naposledy se z triumfu radovala parta okolo trenéra Broma v roce 2003 po finálové výhře nad Odolena Vodou.

"Letos cítíme obrovskou šanci vrátit se na český trůn," tvrdí Pavel Šimoníček, šéf libereckého klubu. "Bude ale moc důležité, aby k finále přistoupili naši hráči po vítězném dramatickém semifinále proti Ostravě s pokorou."

Od triumfu z roku 2003 bojovali volejbalisté Dukly ve finále čtyřikrát, ale vždy na ně "zbyly" pouze stříbrné medaile. Pokud jde o letošní statistiky, ty hovoří pro Jihočechy. V základní části zvítězili nad Libercem ve všech třech vzájemných zápasech.

"Ale dvakrát u nich doma jen těsně v tie-breaku, když jsme ty zápasy měli rozehrané na vítězství my. Teď ale bude oproti těmto utkáním náš kádr v plné síle," uvedl Šimoníček.

Oba finalisté extraligy prošli základní částí suverénně. Jihočeši prohráli za 30 utkání jen dvakrát, liberecká Dukla ztratila jen o jeden zápas víc.

Zatímco Severočeši postoupili do boje o zlato po vyčerpávající sedmizápasové sérii se čtyřmi pětisetovými bitvami přes Ostravu, volejbalisté Budějovic přejeli v semifinále Příbram 4:0 a získali před dnešním startem finále deset dnů klidu.

"Hráči Budějovic nebudou tolik rozehraní, zápasové zatížení je v těch sériích docela důležité," míní kouč Dukly Michal Nekola a věří, že jeho tým nebude unavený. "Když postoupíte do boje o titul, tak nějaká únava a bolesti jdou pryč a všichni už se těší na finále. Navíc jsme konečně kompletní a můžeme sestavu podle potřeby prostřídávat."

Volejbalisté Budějovic jsou stejně jako před rokem favoritem finále extraligy. Na domácí scéně dominují. Pod vedením trenéra Broma získali čtyři tituly za pět let a na vítěznou vlnu navazují i s koučem Svobodou. "Cílem je titul. Druhé místo je neúspěch, proto musíme roli favorita přijmout," řekl pro ČTK Jan Svoboda.

Liberečtí touží vyválčit na palubovce soka na startu série aspoň jednu finálovou výhru. "Máme respekt, ale v žádném případě ne strach. Ty první dva zápasy hodně napoví o vývoji celé série a aktuální síle obou mužstev," tvrdí Michal Nekola.

"Rozdíl mezi Budějovicemi a Ostravou je v tom, že Ostravští proti nám v semifinále hráli dost nestabilně, zatímco náš finálový soupeř drží výkonnost po celý zápas. V tom se jim budeme muset vyrovnat, abychom uspěli," prohlásil liberecký kouč.

Zdroj: https://liberec.idnes.cz/