Připravujeme se na variantu bez Nedvěda i trenéra Kalouse, říká Jech

12.04.2012 09:55

Hokejový Liberec čeká velký třesk. Zřejmě skončí hvězdný útočník Nedvěd. A zdaleka to nebude jediná změna v týmu letošních semifinalistů extraligy. Alespoň to tvrdí manažer libereckých hokejistů Ctibor Jech.

OSLAVENEC. Před utkáním Liberce s Vítkovicemi gratulovali domácímu Petru

Bude v Liberci pokračovat jeho lídr a vítěz kanadského bodování základní části extraligy Petr Nedvěd?
To jsme začali tou nejtěžší otázkou, na kterou se v této chvíli odpovědět stoprocentně nedá. S Petrem máme vždycky smlouvu na jeden rok a o dalším působení se bavíme až po sezoně. On si vždy dává čas na odpočinek. Letos je to obdobné. Petr má za sebou mimořádnou sezonu, zase mu přibyl jeden rok, navíc se mu do toho zapojil program u národního týmu, což je pro něj obrovská příležitost. Z naší strany je zájem, aby pokračoval v Liberci, ale je k tomu samozřejmě potřeba i druhá strana.

On vám zatím žádné konkrétní rozhodnutí neřekl?
Ne. Neřekl, že tady definitivně skončil, ani že bude pokračovat. Jsme domluveni, že si časem sedneme a budeme se o tom bavit.

Ale tahle otázka je pro vás klíčová při stavbě nového týmu. Rozhodnutí tedy potřebujete znát co nejdřív, ne?
Ano, to jistě. Ale na druhé straně vím, že Petra honit nebudeme. Počkáme na jeho rozhodnutí a pak ho případně rádi zapojíme do týmu.

Trenér Kalous se v internetovém rozhovoru vyjádřil, že Nedvěd se rozhodne podle aktuální nabídky ze zahraničí. Vidíte to také tak?
On ty nabídky měl už v průběhu sezony. V rozhodování ho jistě ovlivní i případná účast na mistrovství světa. Petr je osobnost, která hokejovou veřejnost zajímá, a tím pádem zajímá i manažery a kluby. Po konci sezony se nechal slyšet, že pokud by nešel do zahraničního klubu, tak by pravděpodobně pokračoval v Liberci.

Očekáváte spíš, že Petr Nedvěd bude u Tygrů pokračovat, nebo ne?
Já mám v hlavě spíš variantu, že ne. Hrozně bych si přál, aby ano. Ale na druhou možnost musím být připraven víc než v minulých letech.

Jak těžké bylo tak klíčového hráče udržet už v průběhu uplynulé sezony?
Jednoduché to nebylo, ale těžké taky ne. Petr chtěl s Libercem prožít úspěch a cítil, že ta možnost tady je. Nestavěl to tak, že ho buď pustíme, nebo bude problém. To ho ctí. Takže to byla celkem krátká debata mezi Petrem a panem Syrovátkem (šéfem libereckého klubu).

Cítíte z Nedvěda touhu zkusit něco nového?
On ji dával najevo i v rozhovorech po skončení sezony. Ač mu nebylo nejlíp, protože se nám nepodařilo postoupit do finále, tak řekl, že dokončí kariéru v Liberci, nebo se rozhodne pro něco jiného. Tím myslel zahraniční ligu a tou nejlepší v Evropě je jednoznačně KHL.

Doslova se nabízí, že by mohl jít do týmu HC Lev, který se z Popradu stěhuje do Prahy.
Máte naprostou pravdu. Cítíme to podobně. Jakmile padlo rozhodnutí, že Poprad bude v Praze, tak bylo jasné, že Petr pro ně bude zajímavý hráč. Udělal si jméno a drží si stále vysokou sportovní výkonnost.

Kdyby Nedvěd řekl, že pokračovat v Liberci nebude, co to bude znamenat pro vás jako pro manažera klubu?
Je to zásadní informace. V případě, že tady Petr nebude, tým se bude muset připravovat na hru bez něj. A to je zase obrovská šance pro jiné hráče. Petr si vzal ohromný čas na ledě a celá hra týmu se mu přizpůsobovala. Plno hráčů se dostávalo do hry v menších časech. Všichni to respektovali, protože jeho přínos pro tým byl obrovský. Teď by se celá hra musela přeorientovat. Dál musíme pokračovat v generační výměně, ale určitě budeme potřebovat nechci říct náhradu, protože Petra nenahradíme, ale nějaké zkušené hráče budeme muset do mužstva zapojit.

A jak je to s trenérem Kalousem? Počítáte s ním i nadále?
Kontrakt na další rok jsme zatím nepodepsali. Jirka Kalous u nás udělal kus práce, má za sebou výborné období. Věděli jsme, že letos dohoda končí. Určité nabídky z extraligy i zahraničí měl už v průběhu sezony. Domluvili jsme se, že pokud zůstane v Čechách, bude pokračovat v Liberci. Pokud se ale objeví zajímavá nabídka ze zahraničí, především z KHL, rád by ji přijal. Nutí nás to připravovat se i na alternativu bez něj.

Jaká je pravděpodobnost, že kouč Kalous skončí?
Docela velká. Jednání probíhají, do pátku by mělo padnout rozhodnutí. Od trenéra musíme začít, toho potřebujeme nejvíc.

Kdo by případně převzal tým po Jiřím Kalousovi?
Určité varianty máme připravené. Nemůžeme jen sedět a čekat. Jirka Kalous je pro nás pořád na prvním místě. Pokud nám do pátku řekne ano, rádi s ním budeme pokračovat. Ale musíme být připraveni i na pokračování bez něj.

Je hlavní náhradní variantou, že tým převezme asistent Pešán?
Je to jedna z variant, hlavní ale ne.

Další sezona zřejmě bez trenéra Kalouse a kapitána Nedvěda, to jsou tedy razantní změny.
Ano, v týmu bude mnoho změn. Skoro na sto procent u nás už nebude obránce Trončinský, kterému končí smlouva a chce odejít. Už vloni přišel velký zásah do týmu, letos nás čeká další. Dál chceme zapojovat do týmu mladší hráče. Budeme chtít víc od střední generace typu Bárty, Urbana či Vantucha. Z Ameriky se nám bude vracet Filippi, který byl na mistrovství světa dvacítek, a možná také Adam Jánošík. To jsou velmi mladí kluci. Další adepti A-týmu jsou na farmě v Benátkách - Jonák, Skalický a další. Samozřejmě si musíme vyhlédnout i zkušené hráče, kteří nám pomůžou se zabezpečením kvality. Je třeba přivést náhradu za Trončinského, což nebude jednoduché, protože byl velmi platný v ofenzivě. Do útočných řad potřebujeme centra.

Co zkušení útočníci Kudrna, Vak a Bartovič? Zůstanou?
Kudrna pokračuje, je pod smlouvou. Vakovi kontrakt končí, tam se rozhodujeme. Bartovič má smlouvu, ale v ní klauzuli, že ho v třetí sezoně můžeme uvolnit, a ta třetí je právě ta nadcházející. Takže změn může nastat opravdu hodně.

Bude se měnit rozpočet klubu?
Určitě ano. Opět směrem dolů. Není to příjemné, ale nedá se nic dělat, musíme žít v realitě a ne na dluh. Nečekám dramatické snížení, ale určitý krok směrem dolů nastane. V rámci klubu se toho ušetřit už moc nedá, obrovské rezervy jsou ale ve finančním zabezpečení týmu. Čeká nás zkrátka spousta těžké práce.

Zdroj: https://liberec.idnes.cz/