Liberec se stal Evropským městem sportu 2012

08.03.2012 10:35

Liberec se stal Evropským městem sportu 2012. Je druhým českým městem, jemuž se podobného ocenění od Asociace evropských měst sportu (ACES) dostalo.

Podobné ocenění získala před několika lety i Praha, když se stala Hlavním městem sportu 2010.

Liberecká radnice věří, že ocenění pomůže městu v propagaci nejen v rámci Evropské unie, ale i ve světě.

Zároveň může tento titul pomoci poopravit poněkud hořké vnímání sportu v Liberci, které tu v lidech a podnikatelích zůstalo po lyžařském šampionátu v roce 2009, řekla primátorka Martina Rosenbergová.

S Libercem titul ponese i italská Florencie a britský Preston

Právě areály ve Vesci a na Ještědu, které se za stamiliony korun postavily pro lyžařský šampionát, hrály podle ní v udělení ocenění významnou roli. "Pánové byli ohromeni," přiznala Rosenbergová. 

Její slova potvrdil i předseda asociace Gian Francesco Lupattelli, kterému se vedle skokanského areálu na Ještědu velmi líbila také liberecká Tipsport aréna, ale i další sportoviště. Ocenil i práci, kterou radnice věnuje propagaci zejména zimních sportů a podpoře zdravého životního stylu svých obyvatel nebo jak se město a kraj zhostily pořadatelství zimní olympiády mládeže.

Liberec s více než 50 sportovními kluby, které vedou ke sportu nejen děti a mládež, ale také seniory či handicapované, si podle něj titul Evropské město sportu skutečně zaslouží.

"V příštím roce nabídneme všem našim sportovním organizacím, i těm nejmenším možnost se zviditelnit nejen tady, ale i v Bruselu a dalších městech, která titul evropské město sportu získala," řekla primátorka.

Oceňované kategorie jsou tři

Celá akce podle ní není zaměřena na podporu vrcholového sportu, ale na podporu sportu pro všechny a zdravého životního stylu. "Věřím, že v budoucnu bychom díky tomu mohli dosáhnou i na nějaké dotace," dodala.

Tituly evropské město sportu se udělují od roku 2001, kdy se stal poprvé Hlavním městem sportu španělský Madrid. Hlavním městem může však být jen evropská metropole či město s více než půl milionem obyvatel a pro každý rok je jen jedno. Pro příští rok titul získal turecký Istanbul.

Od roku 2007 ale mohou titul evropské město sportu získat i města menší. Spolu s Libercem ponese titul v příštím roce třeba italská Florencie nebo britský Preston. Loni přibyla třetí kategorie pro města od 25 tisíc obyvatel. "Je to prestižní ocenění, v Evropě je 100 tisíc měst a my každý rok můžeme vybrat jen 30," dodal Lupattelli.