Liberecké školy budou soutěžit o titul nejlepšího běžce

23.05.2012 10:58

 

Žáci libereckých základních škol budou soutěžit ve vytrvalostním běhu O titul Liberce – Evropského města sportu 2012. Masové sportovní klání má ukázat, že Liberec není jen pasivním držitelem ojedinělého ocenění, ale že město skutečně žije sportem. Uvedl to náměstek primátorky pro územní plánování, sport a cestovní ruch Ing. Jiří Rutkovský. „Věříme, že myšlenka závodu mezi školáky je správná a že na ni bude slyšet všech 19 základních a také obě praktické školy,“ dodal.

Chlapci i děvčata od první do třetí třídy poběží na čtyřsetmetrové trati. Žáky 4. až 6. tříd čeká běh na 1500 metrů, stejně tak jako chlapeckou a dívčí kategorii školáků od 7. do 9. třídy. Velký finálový závod nejlepších běžců se uskuteční 13. června v centru Liberce. V květnu mu budou předcházet kola na jednotlivých školách. Do finále pošlou tělocvikáři z každé školy tři nejlepší běžce v každé kategorii.

„Základní kola proběhnou v rámci hodin tělesné výchovy na jednotlivých školách a finálovou trať vytyčíme mezi obchodním centrem FORUM a kulturním domem,“ upřesnil Rutkovský. Finálový běžecký den bude provázet bohatý sportovní a kulturní program, v jehož závěru zahraje kapela Charlie Straight.

Titul Evropské město sportu uděluje asociace od roku 2001, hlavním městem sportu se může stát jen evropská metropole s více než půl milionem obyvatel. Letos je jím turecký Istanbul. Titul v kategorii menších měst nese spolu s Libercem třeba britský Preston nebo italská Florencie. Z minulých let se jím chlubí i Madrid, Valencie, Palermo nebo Nice. Oceněná města těží i z mediální kampaně asociace. 

Fotogalerie

Tato fotogalerie je prázdná.