Liberec se od podzimu nezlepšil, i tak je první. To Sparta boduje míň

17.04.2012 08:28

Přestože fotbalisté Liberce nezískávají víc bodů než na podzim, kralují jarní tabulce a v té celkové už se vyhoupli před Spartu. Ta totiž výsledkově tápe a v průměru bere v každém zápase o bod míň než v první polovině soutěže.

Liberec v úvodních šestnácti kolech nasbíral třicet čtyři bodů, což je průměrně 2,13 bodu na zápas. Na jaře má průměr 2,33 bodu na utkání. To je malý rozdíl.

Přesto to Severočechům stačilo, aby se v celkové tabulce dostali před Spartu, na kterou po podzimu ztráceli šest bodů. Letenští totiž klopýtají. Na podzim brali průměrně 2,50 bodu v každém utkání, na jaře jen 1,56.

"Je to smutné, už zase nemáme boj o titul ve svých rukách," litoval sparťanský brankář Tomáš Vaclík po sobotní remíze 2:2 s Teplicemi.

Spartě v jarní tabulce patří až šestá příčka. Zatímco na podzim nevyhrála pouze třikrát, v posledních devíti kolech ztratila v Hradci Králové (0:1), s Plzní (1:3), na Slavii (1:1), s Příbramí (0:2) a s Teplicemi (2:2).

Lepší než Sparta jsou na jaře i Dukla Praha, Olomouc nebo České Budějovice.

"To, jak budou hrát naši konkurenti o titul, ovlivnit nemůžeme. Ale naši hru ano. Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát. Věřím, že se na konci sezony budeme radovat my," prohlásil odhodlaně sparťanský trenér Martin Hašek.

Do konce ligy zbývá pět kol. A v nejlepší pozici do nich jde Liberec, přestože nehraje líp než na podzim. Ale ani hůř. To je jeho síla - udržel si konstantní formu po celou dobu soutěže.

Nerozhodily ho ani bodové ztráty. Před týdnem šel do vzájemného zápasu se Spartou z prvního místa a prohrál 1:3. Ale v pondělí - tedy hned o kolo později - si vzal pozici lídra nazpátek.

"Víc než na tabulku se musíme soustředit na další zápasy," řekl novinářům liberecký stoper Jan Nezmar po výhře v Ostravě. "Prostě nekoukat kolem sebe a koncentrovat se na vlastní výkony."

Pokud by Liberec udržel průměrnou výkonnost a získával přes dva body na zápas, ligu by zakončil s šestašedesáti body. Tolik by za posledních deset ročníků devětkrát stačilo na titul.

Jen Plzeň loni měla víc bodů (69). Přestože i letos zůstává v boji o titul, její šance se pořádně zmenšily po nedělní bezbrankové remíze na hřišti poslední Viktorie Žižkov. Nyní na vedoucí Liberec ztrácí pět bodů.

"Ale my nic předem nevzdáváme. Poprat se o titul je naše povinnost," burcoval spoluhráče plzeňský záložník Milan Petržela.

Kdo nakonec jarní závody o mistrovský titul vyhraje, bude jasné nejpozději v neděli 13. května, kdy je na programu poslední kolo ligy.

Zdroj: https://liberec.idnes.cz/