Liberec jde do boje, případný triumf mu přinese slušnou sumu milionů

08.08.2012 15:34

 

Nadešly důležité dny pro liberecký fotbal. Dny, v nichž klub může získat pohádkové příjmy a prestižní zápasy se slavnými soupeři. Do konce srpna se rozhodne, jestli úřadující český šampion postoupí do Ligy mistrů.

Liberec od nejváženější klubové soutěže planety dělí tři zápasy. Klíčový je ten nejbližší: ve středu od 19:00 v odvetě 3. předkola potřebuje doma porazit Kluž alespoň o dvě branky. Vítězství 1:0 pošle zápas do prodloužení, případně do penalt.

Porážka, remíza či výhra o gól v případě, že hosté alespoň jednu branku vstřelí (2:1, 3:2 atd), posune do další fáze soutěže rumunský klub. Ten úvodní duel před týdnem v Kluži vyhrál 1:0.

"Bude to obtížný zápas, protože Kluži stačí remíza. Ale šanci na postup určitě máme, i když ne tak velkou jako soupeř," poznamenal levý obránce Jiří Fleišman,

"Hrát se s nimi dá, ale jedna nula je ošidný výsledek. Nesmíme dostat gól," zdůraznil záložník Lukáš Vácha. Liberec má za sebou šťastný postup přes kazašskou Karagandu, v úvodním duelu proti Kluži měl v úvodu příležitosti ke skórování, ale zároveň nebýt skvělých zákroků Bičíka, byla by prohra vyšší.

Ve středu večer půjde o postup do 4. předkola, půjde o šanci dál bojovat o Ligu mistrů, s čímž jsou spojené odměny od pořadatele Evropské fotbalové unie (UEFA).

Ta za postup do play-off každému z klubů vyplatí prémii 2,1 milionů eur, což je v přepočtu přibližně 52 milionů korun. Navíc následně vyřazený tým z 4. předkola jde automaticky do hlavní fáze Evropské ligy. Účastí v ní vydělá klub minimálně 30 milionů korun. Liberec tak proti Kluži hraje vlastně o 82 milionů korun.

Případný postup do Ligy mistrů vynese 180 milionů korun, což je součet prémie za účast v hlavní fázi a za šest odehraných zápasů v základní skupině. Liga mistrů by libereckou pokladnu obohatila o 230 milionů. Další peníze si kluby mohou vydělat úspěšnými výsledky.

Ale nepředbíhejme, Liberec musí nejdřív zvládnout odvetu s Kluží. Musí smazat manko z prvního duelu, přitom když v poháru hrál proti rumunskému soupeři naposled, nedopadlo to dobře. Proti Dinamu Bukurešť mu před třemi lety nestačil ani náskok 3:0 po kontumačním vítězství z utkání venku.

"Jedna nula je výhodnější pro Kluž, ale ještě před sebou máme druhý poločas. Myslím, že není nemožné, abychom výsledek smazali. Ale pokud chceme pomýšlet na postup, musí se naše hra proti prvnímu zápasu výrazně zlepšit, především v ofenzivě," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

Jenže mu chybí dva důležití ofenzivní hráči: dlouhodobě zraněný Michael Rabušic a hlavně Jiří Štajner, který prodělal lehkou plicní embolii a leží v nemocnici.  Zlomený prst na noze trápí stopera Jana Nezmara, kvůli svalovým potížím víkendový ligový zápas proti Dukle nedohrál záložník Miloš Bosančič.

Zatímco v minulé sezoně se Liberci zranění vyhýbala, letos tým postihla v nejnevhodnější dobu.

Liberec o Ligu mistrů bojuje potřetí, předešlé dva pokusy v letech 2002 a 2006 mu proti AC Milán resp. Spartaku Moskva nevyšly.

Kluž se do hlavní fáze dostala v roce 2008 a 2010. Její největší síla je v ofenzívě díky hráčům jako jsou Kapetanos, Sougou, Bastos či Deac.

Pokud Liberec postoupí, může se v pátek 10. srpna ve 12.00 těšit na los. Podle výsledků úvodních zápasů to vypadá, že by mohl narazit na Basilej, Anderlecht či Dinamo Záhřeb. Do okruhu soupeřů by mohl přibýt ještě Celtic, lepší z dvojice Borisov - Debrecín nebo Helsingborg.

Zdroj:https://liberec.idnes.cz