Liberec bojuje o titul Evropské město sportu roku 2012

27.09.2011 07:21



Město Liberec získalo nominaci do soutěže o Evropské město sportu roku 2012. Prestižní ocenění, kterým se v minulosti pyšnila významná a známá evropská města, uděluje ACES EUROPE (Asociace evropských měst sportu při Evropské unii).
Možnost usilovat o titul má město pod Ještědem díky společnému snažení představitelů Statutárního města Liberec, Libereckého kraje, a zastoupení Libereckého kraje v Bruselu.
„Kandidaturu vnímám jako jedinečnou příležitost zviditelnit Liberecký kraj jako region sportu. Jde o prestižní záležitost, při které je možné zúročit již proběhlé významné akce, jakou bylo například MS 2009, ODM nebo EYOWF,“ zdůraznil Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraj, který převzal nad celou akcí záštitu.
Primátorka města Liberec pak zase vnímá titul: „Je to ojedinělá možnost propagace našeho města v evropských státech a zároveň tento titul může poopravit poněkud hořké vnímání konání rozličných sportovních akcí libereckou veřejností. Připomeňme úspešnost akcí jako například Mistrovství ve stolním tenise veteránů, nebo světový pohár v orientačním běhu nebo i Český pohár ve stolním tenisu vozíčkářů, které přilákaly pozornost mnoha lidí. Hlavní podstata tohoto titulu, tedy podpora a zázemí rekreačních sportů v našem městě, je důležitá pro každý sportovní klub v Liberci, nezávisle na jeho velikosti.“
Gian Francesco Lupattelli, předseda ACES EUROPE, vytyčil jako cíl projektu Evropské město sportu etický závazek, který chápe funkci sportu jako pojítko mezi fyzickou pohodou jednotlivců, celkovým zlepšením kvality života a harmonické integrace společnosti.
Ocenění je podnětem pro orgány státní správy a sportovních odborů, aby plnily základní a rozhodující roli ve vytváření podmínek, které přispějí ke zlepšení všeobecné úrovně zdraví obyvatel díky zdravému fyzickému cvičení. Jeho posláním je formulovat sportovní politiku a rozvíjet infrastrukturu a modely, které mají mimo jiné usnadnit rozvoj sociální integrace znevýhodněných občanů ve společnosti: osob se zdravotním postižením, seniorů, mládeže a přistěhovaleckých menšin.
„Města, kterým byl udělen titul Evropské město sportu, jsou pozitivními příklady etické sociální politiky, která musí být implementována i v jiných kontextech, aby se její strategie, koncepce a program posílil. Tímto způsobem se evropská města sportu stávají součástí složitějšího evropského modelu, který si klade za cíl chránit své obyvatele a zlepšit život ve městech,“ vysvětluje Gian Francesco Lupattelli.
Lukáš Vorel ze zastoupení Libereckého kraje v EU: „Kandidatura má za cíl z evropského pohledu zatraktivnit celý Liberecký kraj jako jedinečnou sportovní destinaci. Věřím, že úsilí vynaložené v rámci kandidatury bude korunováno titulem. Držím Liberci palce…“
V minulosti tituly získala například města: Palermo, Innsbruck, Rimini, Leicester, Parma, Nice a v roce 2011 se jím honosí i irský Limerick.
Letošní nositel titulu hodnotí ocenění jako šanci k budování pozitivní image, vylepšení irského turistického ruchu a zvětšení úrovně zahraničních investicí. Mimo to věří, že se mu podaří díky ocenění navýšit nové investice v centru města a zvláště pak v obchodním sektoru očekává zvýšení kvality života pro ty, kteří zde žijí, pracují a studují.
V Liberci 27. září 2011