Juniorky FBC Liberec mistryněmi České republiky 2012

16.04.2012 13:53

V předchozí sezoně se tým juniorek vůbec neprobojoval do závěrečných bojů, skončil ve své divizi na 5. místě. První větší úspěch přišel až na červencovém Praguegames, kde jsme v silné konkurenci obsadili 3. místo. V podzimních utkáních juniorské soutěže jsme začali dosahovat dobrých výsledků s favority naší divize a pomalu jsme začali myslet na postup do dalších bojů. Na počátku ledna jsme odjeli na turnaj Gothia do Švédska, kde jsme dostali dobré „školení“ od nejlepších švédských týmů. Pochopili jsme, že musíme ještě hodně přidat, abychom mohli být mezi nejlepšími. Tréninky byly intenzívnější, zlepšila se docházka na ně, což se projevilo ve zbývajících zápasech juniorské soutěže. Poměrně s přehledem jsme postoupili do osmifinále, tam jsme podali velmi dobrý výkon a postoupili do závěrečného turnaje play off o mistra ČR.

Postup do play off byl velmi cenný v tom, že jej vybojovala děvčata bez pomoci extraligových hráček žen juniorského věku, v osmifinále jsme dokonce museli hrát jen na dvě pětky. Již za to jim patří velký obdiv.

Play off nejlepších osmi týmů se konalo o víkendu 14. a 15. 4. v Praze. Turnaj velmi precizně uspořádal tým Chodova a byl opravdu důstojným vyvrcholením juniorské soutěže. Náš tým odjel do Prahy konečně posílen o holky ze „žen“, tak jsme mohli celý turnaj odehrát na tři útoky a dvě obrany. Do Prahy nás odjelo celkem 20 hráček, což se nakonec ukázalo jako rozhodující vzhledem k rozložení sil ve čtyřech náročných zápasech.

Ve čtvrtfinále se hrálo na dvě vítězná utkání se stejným týmem. My jsme narazili na tým IBK Hradec Králové.  Neměli jsme o něm mnoho zpráv, tušili jsme něco o výborné golmance  a dobrém pohybu hráček. Obojí se ukázalo jako pravdivé, a když připočteme obrovské nadšení a bojovnost hradeckého týmu až do konce obou utkání, tak nás čtvrtfinále stálo mnoho sil.

1.čtvrtfinále: FBC Liberec – IBK Hradec Králové 7:(3:0,2:1,2:1)

V utkání jsme po celou první třetinu bojovali s nervozitou z tak velké akce, naštěstí soupeř byl na tom podobně, takže se nám utkání podařilo rozhodnout hned v první třetině. O dobrý výsledek jsme ale museli bojovat až do konce.

2.čtvrfinále: FBC Liberec – IBK Hradec Králové  7:(2:2,3:0,2:0)

O postup bychom mohli přijít jen v případě prohry o 6 branek, ale nemohli jsme nic podcenit. Navíc Hradec bojoval opravdu srdnatě, takže jsme mohli začít prostřídávat všechny hráčky až od poloviny utkání. Zajímavostí bylo, že ve čtvrté minutě první třetiny padly hned 4 branky.

Celkově jsme jasně postoupili a odjeli hned do Liberce odpočívat a nabírat síly na nedělní boje o medaile. Ostatní týmy pak bojovali po nás až dlouho do noci o postup.

Výsledky ostatních čtvrtfinálových utkání:

Remedicum Ostrava – FbŠ Bohemians  1:4 a 7:4, o postupu FbŠ rozhodly nájezdy

TJ JM Chodov – FbK Orlicko Třebovsko  8:0 a 12:2, Orlicko přijelo se sedmi hráčkami

Tatran Střešovice – 1.AC Uherský Brod  9:6 a 3:4, postup Tatranu po velkém boji

V neděli jsme jeli bojovat o medaile, určitě jsme nechtěli skončit čtvrtí, ale na postup do finále jsme si tak trochu věřili. Měli jsme několik výhod proti Tatranu Střešovice. Měli jsme více hráček, navíc odpočinutých (Tatran hrál naplno své čtvrtfinále v sobotu až do 22.30 h.), stejný tým jsme porazili i v osmifinále, kdy jsme hráli jen s jedenácti hráčkami. Semifinále (již na jeden zápas) začalo v 11.45, ale již předtím postoupily do finále hráčky Chodova, které porazily FbŠ 3:1 po šílených chybách obrany FbŠ.

Semifinále:  Tatran Střešovice – FBC Liberec 2:7 (1:2,1:3,0:2) Červová 2x (Škopánová, Mullerová), Ondruchová  (Bajglová), Mlejnková 2x (Mullerová, - ), Havlíková (Ondruchová), Skopková (Kosová).

Do třetice výsledek 7:2 pro nás se rodil asi nejsnadněji, což jsme nečekali. Soupeř byl velmi unavený, nenapadal nás. Postavil ale dobrou zónu, kterou jsme ale zdolávali zlepšeným pohybem a rychlejšími přihrávkami až od druhé třetiny. Postupně jsme mohli opět zapojit všechny hráčky do hry.

Postup do finále nám jaksi úplně nedocházel, a to bylo předzvěstí obrovského soustředění na finálové utkání. Medaile byla jasná, ale vůbec jsme netušili, co udělá s hráčkami atmosféra finále proti domácímu Chodovu, který většina diváků viděla jako jasného favorita a vítěze. Atmosféra na úvod finále byla úžasná – nástupy, hymna, sportovně fandící kotle diváků. Obrovský dík za organizaci fandění početné skupiny rodičů, známých, kamarádů po oba dny patří Sajmonovi, její hlášky z hlediště neměly chybu.

FINÁLE: TJ JM Chodov – FBC Liberec 3:7 (2:2,1:2,0:3) Kosová  3x (Leierová, - , Mlejnková), Mullerová (Šípová), Cinkánová, Havlíková (Ondruchová), Bajglová (Lochmannová)

Finále bylo skutečným vyvrcholením turnaje a celoroční přípravy našich hráček. Po dokonalé taktické přípravě vstoupili hráčky do utkání s obrovskou vůlí uspět. Nervozita předchozích utkání byla pryč, od první minuty se odehrával fyzicky náročný boj o každý metr hřiště.

Ve 3.minutě krásně trefila Bachmaierová od matinelu naší branku a hned na úvod jsme prohrávali. Ještě než Lucka Paulovičová stihla vysvětlit, jak mají hráčky bránit střelbu z dálky, tak za 17s předvedla golmanka hostí jeden z prvních fatálů a nechala si doťukat míček za čáru od Leony Mullerové a Kláry Šípové. V sedmé minutě musela Petra Cinkánová faulovat ve vyložené pozici Žůrkovou, nájezd sice Bachmaierová proti vynikající Báře Kokešové neproměnila, ale v následném oslabení se nenápadně trefila Tučková. Ještě v první třetině se nám podařilo vstřelit další „úžasný gól“, kdy Petra Cinkánová vystřelila skoro od půlky, míček se odrazil od hole Tožičkové a přeplachtil brankářku Chodova do sítě (Lucka opět branku neviděla, musel jsem jí převyprávět).

Druhá třetina pokračovala v úžasném tempu, nevím, kde hráčky vzaly tolik sil, ale chvílemi mi připadaly, že hrají v jakémsi transu. Opticky jsme byli sice pod tlakem, ale hra se odehrávala buď za naší brankou s obrovským počtem soubojů, nebo kolem půlky, odkud již bylo zbytečné střílet. Velmi často jsme přecházeli do rychlých protiútoků, které byly obrovsky nebezpečné. V 9.minutě druhé třetiny dostala přihrávku do sóla nejmladší hráčka týmu Petra Havlíková, která si v nejdůležitějším zápase sezony „zkušeně“ položila golmanku a zavěsila. Poprvé se dostáváme do vedení a Sajmon s rodiči „boří halu“. Tuto a další branky již Lůca viděla. Ve 12.minutě je vyrovnáno po perfektní střele Lackové, která se dostala k volnému míčku po předchozím závaru před bránou. Stav mého permanentního infarktu se zhoršuje, ale ještě není konec třetiny. V čase 14.43, těsně před sirénou, prostřeluje M.Kosová ze střední vzdálenosti brankářku Chodova a vedeme 4:3. Sajmon ochraptěl…

Do třetí třetiny jsme vstupovali s tím, že musíme hrát stále svoji hru, že se nesmíme splašit. Chodov musel útočit, časté přihrávky na Žůrkovou naši beci výborně eliminovali v nespočetných osobních soubojích, zvláště v tom vynikala Petra Honzová, která o hlavu vyšší soupeřku nenechala ani jednou vystřelit, dokonce si jí pěkně „vyválela“ na hřišti. Hra v obrovském tempu pokračovala, útočilo se na obě strany, výsledek naprosto otevřený. Čas 9.04 poslední třetiny a chodovští diváci ztichli. M.Kosová vybojovala u mantinelu balonek a prostřeluje Brunclíkovou. Stav 5:3 pro nás a něco se děje, do podvědomí se vkrádá zatím nejasný pocit… Do konce posledních 6 minut, hrajeme dál na více než maximum. Čas 11.02 – chodovští beci si špatně přihráli a za zdánlivě ztraceným balonem běží P.Havlíková, brankářka musí chytit balon (malá domů, zdržování hry) a volný úder z velkého brankoviště. Lehká střela Anety Bajglové končí po tečích za zády konsternovaných hráček soupeře, vedeme 6:3, naše část publika stojí a řve. Domácí si berou „time“, my vysvětlujeme hráčkám, že „takových týmů už bylo, co ztratily za 4 minuty tříbrankové vedení“. Jdeme soustředěně bojovat o vítězství. Hned po buly se zmocňujeme balonku a po třech přihrávkách na jeden dotek krásně střílí branku M. Kosová na 7:3 v čase 11.10. Do konce stále 4 minuty, Chodov odvolává golmanku, tlačí se chvilku do naší brány, ale je vidět, že vítězství udržíme. Poslední minuty a vteřiny si užívají hráčky, my, diváci… Celý zápas odehrály holky s úžasným zaujetím, fyzicky se úplně vydaly, přitom po celou dobu dodržely stanovenou taktiku. Neuvěřitelný výkon podala  vynikající brankářka Bára Kokešová. Vše se prostě ve finále sešlo.

Pocity všech aktérů zápasu, rodičů, trenérů nejdou popsat. Obrovský úspěch relativně malé skupiny holek, ke kterým v play off přišly ještě další hráčky, je možná neuvěřitelný, ale zasloužený. Za úspěchem šly celou sezonu a dočkaly se… I kdybychom již nikdy nic nevyhráli, tak jsme MISTŘI ČESKÉ REPUBLIKY a můžeme to s hrdostí říkat…  Ale myslím, že ještě něco vyhrajeme…

Mistryně ČR juniorek 2012 FBC Liberec:

G: Bára Kokešová, Markéta Nikodýmová

O: Petra Honzová, Dominika Plíšková, Aneta Bajglová, Nela Škopánová, Petra Cinkánová, Týnka    Peterková

Ú: Adéla Ondruchová, Bára Červová, Petra Havlíková, Klára Šípová, Verča Loudová, Anča Kultová, Týnka Lochmannová, Radka Skopková, Míša Mlejnková, Lea Mullerová, Markéta Kosová, Klára Leierová

Trenéři: Aleš Havlík a Lucie Paulovičová