Favorité odpadávali, pak Rally Bohemia ukončila smrt

15.07.2012 09:01

 

Během necelých dvou měsíců si závody rallye v Česku vyžádaly už druhou oběť. Rally Bohemia nepřežil Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda, a závod skončil po třetí rychlostní zkoušce. Koncem května zanechala tragickou stopu také Rallye Český Krumlov, při které zemřel navigátor Aleš Zimolka.

Vypadalo to jako smutný průběžný účet Rally Bohemia, už předtím havarovaly favorizované posádky. Nehoda při páteční testovací zkoušce nepustila na start Madse Ostberga, hvězdný Nor po nárazu do zdi cítil bolest zad. V sobotu během prvních dvou ostrých rychlostních zkoušek vypadli i Roman Kresta a Fin Juho Hänninen.

Co to však bylo za banality oproti těžké ráně, kterou organizátoři oznámili záhy. Při sobotní třetí rychlostní zkoušce zemřel navigátor Bohuslav Ceplecha, podlehl zraněním po čelním nárazu do stromu ve vysoké rychlosti, zřejmě výrazně přes sto kilometrů v hodině. Pilot Martin Semerád vyvázl se zlomenou klíční kostí.

Pro organizátory Rally Bohemia patří bezpečnost na první místo v žebříčku hodnot. Vydávají informační letáky pro fanoušky, vybírají nejvhodnější divácké zóny, na závodě se podílejí stovky pořadatelů, někteří jezdci občas považují bezpečnostní zásady za přehnané...

Právě nárazy do stromů často stojí za nejtragičtějšími nehodami. Dá se jim vůbec zabránit? "Když už má k takovým událostem docházet, snažíme se, aby jich bylo co nejmíň. Zabránit se tomu nedá stejně jako pádům ve sjezdovém lyžování nebo pádům jezdců z motorky. Nikdy není nic stoprocentní," uvedl pro MF DNES mediální zástupce Federace automobilového sportu Josef Pátl.

Sobotní tragická událost se stala za obcí Olšina na Mladoboleslavsku. "Na místě se zastavují i projíždějící cyklisté a uctívají památku zemřelého," popsal situaci z nedělního odpoledne, tedy zhruba den po nehodě, fotoreportér MF DNES Radek Cihla.

Pojede se rallye v místech nehody i za rok?

Poslední tragédie podobného rázu na území středních Čech se stala v květnu 2010. Při automobilovém závodu do vrchu jeden z vozů vyletěl z trati a usmrtil patnáctiletou dívku. Tehdy se však jednalo o amatérské závody, během nichž nebyly dodrženy bezpečnostní regule, a další ročníky už se neuskutečnily.

Podobný scénář Rally Bohemia nehrozí. Je však možné, že z harmonogramu zmizí rychlostní zkouška s místem smrti? "Nemyslím si, že by bylo pravidlem, že se tam už nepojede. Není otázkou, jestli se stane, nebo nestane nehoda, v rukou to má organizátor," řekl Pátl.

"V rámci České republiky se těžko hledají tratě pro rallye. Pakliže pořadatelé najdou jinou variantu, rádi se tomu místu vyhnou. Ale nejsem stoprocentně přesvědčený, že to tak bude."

Letošní ročník byl po smrti Ceplechy předčasně ukončen. "Záleží na rozhodnutí ředitele závodu. Neexistuje žádný manuál, jak v těchto případech postupovat, ale zpravidla se stává, že je rallye přerušena. Těch aspektů je několik. Kromě lidské stránky jde také o to, že posádky nad tím přemýšlí a je nebezpečné pokračovat," vysvětlil Pátl.

Zdroj:https://liberec.idnes.cz