Cesta jako do Dillí, Liberec hájí poháry tisíce kilometrů daleko

23.07.2012 14:35

 Tisíce kilometrů na východě, v zeměpisné délce, jakou má například indické Dillí, leží pohárový osud fotbalistů Liberce. Pokud v Kazachstánu v odvetě 2. předkola uhájí jednogólový náskok z domácího utkání s Karagandou, dál mohou snít o věhlasné Lize mistrů.

Časný budíček, v sedm hodin odlet z Prahy do třetího největšího města v Kazachstánu, po necelých šesti hodinách letu odpočinek na hotelu a večer v 19:00 trénink. V Česku tou dobou bude o čtyři hodiny méně.

Náročné to mají liberečtí fotbalisté už před zápasem, který může utnout jejich pohárové snažení. Druhé předkolo Ligy mistrů je totiž zrádné: pokud v něm neuspějete, v evropských pohárech končíte.

Případné vyřazení v další fázi kvalifikace o nejprestižnější klubovou soutěž tým totiž přesune alespoň do boje o Evropskou ligu.

"Není žádný důvod k panice. Do odvety jdeme s čistou hlavou. Máme všechno ve svých rukou," říká záložník Lukáš Vácha. Liberec před týdnem doma vyhrál 1:0 gólem mladého útočníka Hadaščoka.

V Karagandě na Liberec číhá nelehký protivník, ale i pro český tým složité klimatické podmínky, ač je úterní výkop plánován na devatenáctou hodinu, tedy patnáctou středoevropského času.

"Ale i tak tam zřejmě bude velké teplo. A pak hřiště asi nebude úplně v excelentním stavu," uvažuje Vácha. "Každopádně se chceme dobře připravit, hlavně na jejich standardky, ze kterých jsou nebezpeční. Nejedeme na žádný výlet, ale postoupit do dalšího kola."

Od léta 2009, co se o Ligu mistrů hraje současným systémem, tedy rozdělením na mistrovskou a nemistrovskou část, český klub byl vždy nejméně ve třetím předkole.

Pokud Liberečtí napodobí z předchozích ročníků Spartu s Plzní, jejich soupeřem bude rumunská Kluž. Ale až s případným dalším postupem bude účast v kvalifikaci pro klub zajímavá i finančně. Za čtvrté předkolo pořadatel soutěže UEFA loni vyplácel 2 100 000 eur, což je při současném kurzu přibližně 53 milionů korun.

A postup do hlavní fáze Ligy mistrů je oceněn dalšími sty miliony korun. Bonusy UEFA vyplácí i za získané body a podíl na marketingových právech. Například Plzeň za loňské úspěšné vystoupení v Lize mistrů vydělala přes tři sta milionů korun...

K pohádkovým příjmům má Liberec zatím daleko a to doslova. První krok musí udělat v Karagandě. Pokud byste se tam vydali autem, najedete pět tisíc kilometrů.

Liberečtí fotbalisté se představí v Karagandě, která leží přibližně 5000 km od Česka.

Pro severočeský klub cesta do Kazachstánu není neznámá, před pěti lety bojoval v Poháru Intertoto proti Tobolu Kostanaj a po výsledcích 1:1 a 0:2 doma byl vyřazen. Tentokrát domácí zápas zvládl, což je zásadní a také povzbuzující.

Naopak jisté rozčarování budí forma, Liberečtí nejsou v herní pohodě. Proti kazašskému týmu i v následném Superpoháru s Olomoucí (0:2) se dobře nepředvedli.

"Je to takové rozpačité. Výsledek jedna nula je v pohárové matematice dobrý. Navíc věřím, že jsme schopní v Karagandě dát gól a tím se dostat do velké výhody. Ale naše hra nebyla dobrá, to víme," říká kouč Jaroslav Šilhavý.

Hráči Nezmar, Hadaščok a Blažek, kteří byli po duelu s  Karagandou lehce zranění, by měli být připraveni nastoupit. Nejistý je start Breznaníka, který si v Superpoháru poranil rameno. Breznaník úvodní pohárový duel nehrál kvůli trestu, který si přinesl ještě za vyloučení v dresu Slovanu Bratislava ve Stuttgartu v srpnu 2010.

Liberec se o Ligu mistrů snaží potřetí, v létě 2002 nestačil na AC Milán, o čtyři roky později na Spartak Moskva. V obou případech však vypadl těsně.

Utkání Karaganda - Liberec má výkop v úterý v 15.00 středoevropského času, řídí ho dánský sudí Hansen. Na fotbal.idnes.cz přineseme on-line reportáž.

Předpokládané sestavy, Karaganda:Mokin - Paryvajev, Džidič, Vasiljevič, Kirov - Arsenjevič, Vičius, Bajžanov, Kukejev - Finončenko, Gridin.
Liberec:Bičík - Kušnír, Nezmar, Kelič, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Breznaník - Štajner - Hadaščok.

Zdroj:https://liberec.idnes.cz